Geschiedenis van de WWT

 

Het moet zowat 'anno 1973' geweest zijn, dat Arendonk een wielrenner kende met veel klasse: ‘Ludo de Vocht’, die bij de nieuwelingen en juniors de ene overwinning na de andere behaalde. Zijn supportersaanhang was dan ook groot !

Zo groeide het verlangen binnen die groep om zelf ook met ‘den koersfiets’ gaan te rijden, iets wat voor die tijd niet zo vanzelf sprekend was !

En in het supporterslokaal: ‘De Trouwen Herder’ in de ‘Wippelberg’, werden tussen pot en pint de eerste stappen gezet naar een wielertoeristenclub… Er moest ook een naam opgeplakt worden, en omdat het merendeel van die pioniers in de Wippelberg of Moerenstraat woonden, werd de naam : ‘Wippelbergse Wielertoeristen’ boven de doopvond gehouden, of kortweg : ‘WWT’.

Een sponsor voor op de uitrusting werd gevonden bij : ‘Bouwonderneming Karel Blockx’, die samen met broer Fik iedere zondagmorgen het voortouw in handen namen. Namen van het eerste uur waren ook nog : War en Jos Janssen, Jan Timmermans, Jef Iemants, Gust Van Hees, Jos Van Lieshout … en nog enkele andere volgelingen.

Er  werden in die tijd ritten gereden van 50 à 60 km, met natuurlijk achteraf een gezellige ‘aprés’ erbij in het clublokaal, de eerste jaren in ‘de Trouwe herder’, later in café ‘de Luchtreiziger’ vooraan in de Wippelberg.

Eén maal per jaar een rit naar ‘Scherpenheuvel’ met een volle drinkbus en voldoende boterhammen mee was heel belangrijk, want het was ‘bijna 100 km’ …!!

En er kwamen meer leden bij zoals daar waren : Ludo Faes, André Mertens, Johan Cuypers, Gust Truyens, Hugo v/d Dungen, Charel Faes, War v/d Weyden, Ludo Baeten  … en nog vele anderen, zodat al vrij vlug gedacht werd aan een jaarlijks ‘teerfeest’ voor alle leden.

Met de bus voor een weekendje naar Luxemburg, was een eerste grote uitstap naar ‘Hotel du Nord’ in ‘Weiswampach’.

In de Klotputten werd een stukje landbouwgrond omgetoverd tot voetbalveld met een heuse kantine en kleedkamers , zo werd de WWT-voetbalploeg een feit, om zich te mengen in de lokale cafévoetbal competitie en als alternief tijdens de winter !

Maar voor velen was de roots: nl. fietsen toch het belangrijkste en er kwam na enkele jaren een splitsing tussen fietsers en voetballers.

Zo groeide stilaan de goesting om een meerdaagse tocht te organiseren binnen de club en al vlug werd ‘Lourdes’ gekozen als eindpunt. Na een lange voorbereiding waren ‘9dapperen’ bereid om deze meer dan 1200 km lange fietstocht aan te gaan. In de zomer van 1985 was het dan zover om samen met enkele verzorgers, vrouwen, maseur en zelf een cameraman ; deze tocht te maken en het werd een groot succes …!! Na 7 dagen werden de 9 helden ginder warm onthaald door een aantal familieleden die met de bus afgezakt waren !!

Dat het er dikwijls sportief aan toe ging was een feit, zodat er ook gedacht werd om een clubkampioenschap te organiseren. Op een afgesloten parcours in het industrieterrein werden alle remmen los gelaten tijdens een tijdrit en een koers, de strijd was telkens bijzonder hevig … !! Later werd dit gebeuren verandert in een ‘chronorit’ zodat niet alleen ‘hard kunnen rijden’, maar ook ‘correct opgegeven snelheid’ belangrijk was !!

De sponsor van het eerste uur haakte ondertussen af en er diende voor nieuwe reclame op de uitrusting gezorgd te worden. De nieuwe truitjes en broeken werden voorzien van: Carrosserie Lauwers, Verzekeringen Gerry en Rik Nijs (later: Nijs-Keustermans) en Van Hees bank en verzekeringen.

Daar men vroeger tijdens de winterperiode de koersfiets aan de kant zette en enkelen gingen voetballen, werd sinds begin jaren ’90 gekozen voor de mountainbike als alternatief, doch blijft de nadruk voor velen bij de racefiets.

En precies 10 jaar na het eerste ‘Lourdes’ gebeuren, werd in 1995 een tweede maal gefietst naar deze heilige plaats daar in het zuiden van Frankrijk aan de voet van de Pyreneeën. Deze keer werd met een peleton van 17 fietsers gereden (waaronder 1 vrouw), begeleid door 2 volgwagens. En als ‘kers op de taart’ ontbrak nu ook opnieuw niet de beklimming van de ‘Tourmalet’ …!!

Het bestuur van die tijd was dringend aan ‘verjonging’ toe en er werden nieuwe ‘actieve’ leden aangesteld om het clubke goed draaiende te houden. Onder impuls van onze huidige voorzitter: Rob v/d Bossche lukte dat opnieuw aardig !!

In 1999 werd een meerdaagse fietsvakantie naar het Duitse ‘Schmidt’ georganiseerd, er werd vanuit Arendonk met de fiets vertrokken,  met de nodige km’s extra ginder alweer een geslaagde organisatie …!! Alhier werd duidelijk dat er ook nog muzikaal talent aanwezig was onder ons met Rob en Roger (Boschbrothers) wat later nog meermaals van pas kwam … !!

Enkelen onder onze leden waagden zich al een stapje verder en gingen koers rijden !

Wim de Vocht ; jawel : zoon van …. ; heeft het zelfs tot profrenner gebracht,na een schitterende carriere bij de jeugd, nu  reeds 4 jaar prof bij Lotto en seizoen 2009  bij Vacansoleil . Onze  overige renners kwamen net dat beetje ambitie te kort en bleven steken bij de ‘cyclosportieven’en ‘liefhebbers’.

Zo rees de vraag om zelf ook een ‘cyclosportieve koers’ in te richten, en sinds 2004 is dit samen met onze ‘veldtoertocht’(vanaf ’94) een jaarlijks terug kerend evenement.

Om onze mogelijkheden uit te breiden en tevens voldoende promotie te krijgen voor onze ‘veldtoertocht’ zijn we sinds enkele jaren aangesloten bij ‘Wielerbond Vlaanderen (WBV)’.

In 2002 – 2003 werd telkens voor een weekje fietsvakantie gekozen in Calonge (Spanje), maar telkens was daar  het slechte regenachtige weer als spelbreker …?!

In 2004 was ‘Vossenack’ in de Duitse ‘Eifel’ onze “Place tob be” en met de nodige vooraf geplande extra km’s alweer een groot succes !!

De 2 jaren daarop volgend werd telkens zowel in 2005 als in 2006 ‘Bernkastel-Kues’ aan de Duitse Moesel aan gedaan, voor de berggeiten onder ons een wellekome ietsje. Maar telkens waren het de weergoden die roet kwamen gooien in ons toch wel goed georganiseerde uitstapjes.

In 2007 werd zoals de 2 vorige meerdaagse uitstappen onder impuls van Mark Verheyden (Marco Di Lungo) het plan opgevat naar Mallorca af te reizen om op dit ‘fahrrad-vriendelijke’ eiland een week gaan te fietsen. Samen met 10 leden groeide deze uitstap tot een groot succes, de kaap van 1000 km werd net niet overschreden !! Daar dient geen tekening bij gemaakt te worden !!

De ‘Pioneers’ van weleer worden al een jaartje ouder en de inbreng van jeugdiger bloed zorgt toch wel voor een aanzienlijk leeftijdverschil binnen ‘WWT’, toch slaagt het bestuur er telkens opnieuw in een jaarprogramma af te leveren met voldoende creatie en afwisseling voor zowel ‘jong en oud’.

Onze outfit was ondertussen aan vernieuwing toe en er werd beslist om 2008 te starten met een volledige ‘nieuwe look’ ! Nieuwe sponsors werden aangetrokken : ‘Café Angèle, Postelboershof en Immo 2000 als nieuwkomers, samen met de reeds bestaande sponsors :

Garage Lauwers, Verzekeringen Nijs – Keustermans en Fintro Van Hees  staan op onze totaal vernieuwde kledij te pronken.

We zijn ondertussen : “Anno 2009” … en dat klein wielertoeristenclubke is uitgegroeid tot 50 leden …!! En die coureur waar rond het destijds allemaal begonnen was; is na ook nog een succesvolle  ralleycrosscarriere; toch weer goesting beginnen krijgen voor de koersfiets en jawel sinds enkele jaren een bijzonder actief lid in ons peleton … !!

Wordt zeker vervolgd … !!!   (LT)